Småskala fiskerier spiller en betydelig, men ofte oversett rolle i global fiskeproduksjon og er nøkkelen til å bekjempe sult og underernæring samtidig som de støtter levebrød verden over, ifølge forskning publisert i Nature. Studien, publisert av et internasjonalt team av forskere, inkludert BIO’s Jeppe Kolding, er den første til å kvantifisere hvordan marine og innlands småskala fiskerier bidrar til fangst, ernæring og sosioøkonomisk sikkerhet på global skala.
Selv om definisjonene varierer, omfatter småskala fiskerier vanligvis husholdninger eller lokalsamfunn, hovedsakelig i lav- og mellominntektsland, som bruker mindre avanserte, men mer arbeidsintensive fisketeknikker for mat eller inntekt sammenlignet med storskala fiskerier. Historisk sett har beslutningstakere, av ulike årsaker, marginalisert og undervurdert småskala fiskerier i ressursforvaltningsplaner, analyser av matsystemer og politikk for landbruk, ernæring og utvikling. For eksempel grupperes småskalafiskere ofte sammen med landbruksarbeidere i folketellinger.
I 2017 inngikk FAO et unikt samarbeid med den internasjonale forskningsorganisasjonen WorldFish og Duke University for å vurdere hvordan småskala fiskerier passer inn i FNs agenda for bærekraftig utvikling, en plan for å adressere globale utfordringer som sult, fattigdom og kjønnsulikhet. Den nye studien bygger på en rapport fra 2023 utgitt av gruppen, som kaller samarbeidet sitt for Illuminating Hidden Harvests Initiative (IHH).
«Vårt hovedspørsmål var enkelt: Hvem produserer akvatiske matvarer, hvordan og for hvem?» sa medforfatter Nicole Franz, som leder Equitable Livelihoods Team i FAOs fiskeri- og akvakulturdivisjon og hadde den opprinnelige ideen til IHH. «Å svare på det spørsmålet var mer komplisert og krevde et stort team av mangfoldige eksperter innen fiskerivitenskap, ernæring, styring, kjønn og økonomi.»
Funnene avslører at småskala fiskerier er sentrale for å nå de globale bærekraftsmål knyttet til å redusere sult, fattigdom og klimaendringer, samt for å styrke og bevare akvatiske ressurser, kvinners rettigheter og økonomisk vekst.
Fangsten fra småskala fiskerier står for 20 % av kostholdsinntaket for seks essensielle næringsstoffer – inkludert vitaminer, mineraler og omega-3-fettsyrer – for 2,3 milliarder mennesker som bor innen 20 kilometer fra en kystlinje eller et stort innlands vannområde. Med andre ord er omtrent én av fire mennesker avhengige av småskala fiskerier for en betydelig andel av flere nøkkelnæringsstoffer.
I tillegg er nesten 500 millioner mennesker, eller én av 12 individer globalt, delvis avhengige av småskala fiske for sitt levebrød og for å dekke grunnleggende behov. Nesten halvparten av disse er kvinner – en underkjent demografisk gruppe i fiskeriforskning.
Minst 40 % av den globale fiskefangst kommer fra småskala fiskerier, ifølge studien. Småskala fiskerier bidrar også med 44 % av den økonomiske verdien av landet fangst globalt. Blant alle småskala fiskerier som ble analysert, bidrar de afrikanske småskalafiskerier mest til global fangst og ernæring, men det er fortsatt store mørketall.
SITERING:
“Illuminating the Multi-dimensional Contributions of Small-Scale Fisheries.” Xavier Basurto, Nicolas L. Gutierrez, Nicole Franz, Maria del Mar Mancha-Cisneros, Giulia Gorelli, Alba Aguión, Simon Funge-Smith, Sarah Harper, Dave Mills, Gianluigi Nico, Alex Tilley, Stefania Vannuccini, John Virdin, Lena Westlund, Edward H. Allison, Christopher M. Anderson, Andrew Baio, Joshua Cinner, Michael Fabinyi, Christina C Hicks, Jeppe Kolding, Michael C. Melnychuk, Daniel Ovando, Ana M. Parma, James P. W. Robinson, Shakuntala Thilsted. 2025. Nature. Januar 2025.
DOI: 10.1038/s41586-024-08448-z
Forskningen er finansiert av: Norwegian Agency for Development Cooperation (NORAD), Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA), Oak Foundation, samt Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) gjennom et multi-donor trust fund grant via Resilient Aquatic Food Systems Initiative.