Bilder: Liv K Knappskog, Rakel Rege, Halina Johansen og Audun Aass Roseth
Her følger en liten rapport fra dette kurset som ble organisert i slutten av mars på eget initiativ fra studentene i Biologisk Fagutvalg, etter ønske fra flere studenter på biologi som savner makroalger (og mikroalger) i sin utdanning som biolog.
Tirsdag 25.03.25
Akvariet ble satt opp med sjøvann, eget sirkulasjonsanlegg ved bruk av en fryseboks, og en pumpe som skaper bølgebevegelser. Det ble også lagt skjellsand i bunnen av akvariet.
Torsdag 27.03.25
Vi dro ut på Håkonshella kl. 12:30 for å samle inn til akvariet som er satt opp. Vi passet på at tidspunktet stemte overens med fjære, og kunne derfor samle nokså langt ut bare ved bruk av støvler og vadebukser. I tillegg hadde vi en frivillig som dykket etter dypere arter. Området er langgrunt, med mye ulike artssammensetninger over grunt vann (derfor kunne det også vært fridykket istedenfor).
Algeinnsamlingen ble gjort for hånd, og de individene som var festet på stein ble prioritert slik at de enkelt kunne oppbevares i akvariet. Det ble fortalt en del om økosystemet rundt i feltområdet og de ulike artssammensetningene kunne forklares ut ifra dette. I tillegg ble det tatt jern, fosfor og nitrogenprøver av vannet i området for å se hvilke betingelser de ulike algefunnene hadde.
Algene som ble samlet inn ble oppbevart i bøtter sammen med vann, det ble også tatt flere levende skjell, eremittkreps, snegler og strandreker for å bevare større deler av økosystemet. Ved ankomst tilbake til UiB, ble de ulike algene som var samlet inn plassert i akvariet, med hensyn til hvor mye strøm de tåler.
Mandag 31.03.25
Kl. 13 begynte labsegmentet av kurset. Da ble det gjennomgått den generelle systematikken av de ulike algene, samt de mest vanlige algene i vårt område. Økologi, morfologi, fysiologi, hvor ulike arter kan finnes og hvilke betingelser de trenger ble gjennomgått i en presentasjon for å gi en god oversikt over de ulike artene som var innsamlet.
Mikroskopering av artene ble gjennomført, og nøkler på brunalger, rødalger og grønnalger ble brukt for å identifisere innsamlede arter.
Vi gikk også gjennom hvorfor kartlegging og kjennskap til algesammensetning og næringsstoff i vannet er viktig for økosystemet langs kysten og hvilke arter som indikerer hvilke forhold.
Etter endt labdag hadde deltakere en generell forståelse for hvordan nøkkel til alger brukes, og hvilke arter som krever hva til hvilken tid.
For å kunne bruke nøkkel i en større grad og vite flere artskjennetegn ville det vært nødvendig med noen flere timer på lab enn det vi hadde mulighet til.
Arrangert av: BFU og Finn Christian Foldrup, Ingebrigt Hannevik, Liv Kristin Knappskog og Rakel Rege.
Takk til Jonathan Soule og UiB for lån av lab.
Kort oppsummering av studentenes erfaringer fra kurset
Feltkurset:
- Veldig bra gjennomgang av økosystemet og god forklaring på hvordan og hvorfor økosystemet er
- Perfekt plassering
- Masse engasjement og god stemning
- God tilnærming til alle studenter som ble med og det skapte interesse for fagfeltet
Labkurset:
- Igjen god gjennomgang av økosystem og fysiologi
- Rask og fin gjennomgang av systematikk, men grunnet tidspress så var det noenlunde kort tid på å lære seg helt hvordan systematikken var bygd opp
- Hadde vi hatt en dag til hadde nok flere fagbegrep og hvordan algene er bygget opp satt seg noe bedre
- Igjen ikke et problem fra kurset sin side, men tiden som var til rådighet
- Masse kunnskap som var veldig interessant og gode eksempler på presentasjonen
- Mikroskoperingsdelen var veldig gøy, og det er bra at studentene fikk nøkle og prøve seg ut.
- Det ideelle hadde vært om det var en dag for rødalger, en dag for grønnalger og en for brunalger
Kort oppsummert så sitter jeg igjen med at studentene var superfornøyde med kurset, og at de fikk øynene opp for hvor mye biodiversitet som også er blant alger, noe som jeg tror mange ikke visste fra før av. Vi skulle hatt enda mer tid. Det har også vært et veldig sosialt og spennende kurs som gjerne må gjentas!