Hilsen fra instituttet – 9.12.2022

Ja, så ble det min tur til å finne noen velvalgte ord nå mot slutten av året, i denne lederserien vi faggruppeledere har bidratt som skribenter. Mye har jo skjedd dette året, – og når jeg nå ser tilbake er det er jo bare et ett år siden vi drev og rotet med koronapass når vi skulle ut å reise og vi måtte bruke maske når vi skulle handle og ellers holde 2 meters avstand til våre kollega, og julefesten ble avlyst i 12. time da vi var redd for å få forsiden av VG som en BIO inkubator av virus før julen satte inn.

Heldigvis er korona nå bare en «vanlig» forkjølelse/influensa som vi ikke har noe særlig angst for lengre. Det er jo fantastisk!!!!! Hva har skjedd?? Jo, vårt fagområde «molekylærbiologi» har gjennom årelang grunnforskning gjort at en har kunnet lage en supersmart og effektiv vaksine, som har berget oss fra å bli alvorlig syk. Det er jo en fantastisk bragd. Sist nyttårsaften feiret jeg i Danmark, og tradisjonen tro må alle lytte til Dronningens nyttårstale, jeg lyttet med et halvt øre, men så takket hun (Hennes Majestet), – FORSKERNE som hadde berget Danmark og alle oss andre. Og da tenkte jeg at det var jo jaggu på sin plass at denne gruppen ble dratt frem. Og når en tenker på alle masterstudenter, PhD studenter, postdoktorer og forskere som jobber lange dager, helger og ferier, uten jobbsikkerhet, men med en personlig driv for å forstå det ukjente, ja, da er det er faktisk dem vi skal takke som har skapt den kunnskapen som trengtes da Covid rammet oss og for andre viktige biologiske fremskritt vi er avhengige av.

Eksperimentell forskning er viktig, men økonomisk krevende siden en trenger laboratorier, forsøksfasiliteter og ofte kostbart utstyr. Og det er klart at dette koster oss dyrt på BIO når vi har mye slik aktivitet og spesielt når husleien og energikostnadene øker kraftig. At vi allikevel har klar å redusere våre arealer med 2500 kvadratmeter viser et steg i riktig retning for å bedre økonomien, Forhåpentligvis er gjort på en slik måte at det ikke påvirker forskningen i for stor grad. En fantastisk jobb er gjort av mange, med Frank, Ørjan og Julie i spissen.

På sikt er det spennende å se om finansieringen av forskning og undervisning tar hensyn til de eksperimentelle fagene sine kostbare behov. Ideen om et anbudsuniversitet hvor produksjonseffektiviteten og en udifferensiert stykkpris per student er gjeldene, vil i stor grad gå utover den dyre eksperimentelle forskningen (som berger oss fra Covid). Allerede i dag er alle masteroppgaver betalt av eksterne prosjekter, og en kan si at våre studier ikke er fullfinansiert. Men vi skal ikke bare klage, BIO fikk i fjor et fantastisk konfokalmikroskop som gir helt nye spennende muligheter til å studere biologiske prosesser og ta fantastiske bilder av små organismer, celler og faktisk det som skjer inni celler.

Men nå er det snart juleferie (de fleste av oss er vel allerede på juleferie på papiret) og vi fortjener en ferie fra flytting, ulike evaluering og eksamen, men det gjenstår et spennende BIO seminar og julefest i kjente omgivelser.

God helg,

Jon Vidar

***

Jon Vidar Helvik

Leder, Faggruppe Miljø- og havbruksbiologi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *