Ukens leder – 7.3.2025

Foto: Eivind Senneset

En av utfordringene vi opplever i disse dager, er at våre økonomiske rammer har en real nedgang år for år siden faktorer som inflasjon, prisstigning og lønnsvekst ikke blir fullt ut kompensert gjennom vår årlige bevilgning. Det er derfor nødvendig at vi samtidig jobber med inntektsøkning og kostnadsreduksjon. En av våre store utgiftsposter er leie av areal, og i 2022 ble det derfor gjennomført en 15% reduksjon av våre arealer. Dette førte til en vesentlig kostnadsreduksjon. Ved inngang til 2025 var de arealene som BIO bruker og betaler leie for ca 16 600 m2. Dette inkluderer kontorer, laboratorier, fellesarealer, både på Marineholmen og Espegrend. For dette vil vi i år betale ca 40 millioner NOK i leie. Uten arealreduksjonen i 2022 ville dette beløpet vært vesentlig høyere (nærmere 50 millioner). Likevel må vi, som annonsert i 2022, foreta en ny runde for å se på mulighetene for å redusere våre arealer. Vi har derfor satt ned en arbeidsgruppe som har som målsetning å identifisere arealer som kan avhendes til EIA for å redusere vår årlige husleie med ytterligere 15 prosent (dvs redusere leiekostnadene med 6 millioner årlig). Gruppen ledes av Frank Midtøy, og består i tillegg av Ann Kristin Frøyset og Ørjan Totland. I tillegg vil Nina Hølland og Beate Rensvik delta ved behov. Fra vernelinjen vil Linda Hjørnevik fungere som observatør. Arbeidet vil starte med å oppdatere arealkartleggingen fra 2022, og gruppen vil komme rundt i etasjene, kartlegge og snakke med sentrale personer for laber, instrumentering og kontorplasser. Dette arbeidet er helt avhengig av korrekt informasjon om dagens bruk og behov, for å kunne foreta en best mulig vurdering av arealsituasjonen. Gruppen rapporterer direkte til administrasjonssjef og meg.

Vi ønsker en åpen prosess, der alle som blir berørte skal få uttale seg om sine behov. Jeg vil rapportere hver uke til ledergruppen ved instituttet, slik at de kan holde alle faggrupper oppdaterte om framgangen. Vi vil også informere i bionytt, på allmøter og på bioTORSDAGER.

Jeg vet at dette er en utfordrende prosess og det er viktig at de arealene som avhendes ikke fører til langsiktige negative konsekvenser for den faglige aktiviteten og utviklingen på BIO. Det er særdeles viktig for oss å se etter løsninger som kan gi positiv utvikling og bedringer i arbeidshverdagen for de ansatte. Videre er det viktig at denne prosessen medfører så liten påvirkning av den daglige driften som mulig. Vi ønsker en rask avklaring av hovedpunktene for arealreduksjonen, og en overordnet plan som skal være klar før sommeren 2025.

Etter to ukers pause (vinterferie og Underviserseminar NT) er bioTORSDAG tilbake neste uke, torsdag 13.mars kl 12:00. Da har vi bioLUNCH med presentasjoner fra Rachael L. Morgan (Økologi & evolusjon) og Rebecca M. Ellul (Fiskehelse). Flere detaljer finner du annet sted i dagens bionytt.

Til slutt vil jeg gratulere Katja Enberg med tildeling av Olav Thon Stiftelsens nasjonale pris for fremragende undervisning 2025!! Fantastisk og vel fortjent! Du kan lese mer om tildelingen her: https://olavthonstiftelsen.no/forskningsstotte/vinnere-av-olav-thon-stiftelsens-pris-for-fremragende-undervisning-2025/

God helg!

Ståle