Ukens leder – 16.05.2025

Foto: Eivind Senneset

Denne uken, og de foregående, har naturlig nok vært preget av arbeid med arealreduksjon prosessen, og jeg vil som sagt på allmøtet tirsdag, gi en oversikt her i Bionytt om hvor vi er i dag.

Grunnlaget for denne prosessen er som de fleste vet at vi i flere år har arbeidet med å gjenopprette økonomisk balanse og hente inn igjen et stort økonomisk underskudd. Arbeidet startet januar 2022, og pågår fremdeles. Det innebærer blant annet stillingsstopp, kostnadskutt, søkelys på økning av BOA-inntekter og andre inntekter.

I 2022 gjennomførte vi vår første runde med arealreduksjoner. I løpet av 2022 og 2023 avhendet vi totalt cirka 3500 m2 i løpet av en stor prosess og to litt mindre prosesser. Da vi startet arbeidet i 2022 skjønte vi at det antageligvis ikke ville være tilstrekkelig med kun en arealreduksjon. Økning i husleie ville i løpet av de nærmeste årene spise opp besparelsen. Vi forventet derfor og planla for en ny arealreduksjonsprosess etter et par år, og det er her vi er i dag.

Arbeidet med arealreduksjon runde 2 startet i begynnelsen av 2025. Vi har i dag 16.600 m2 og en årlig husleie på 40 millioner. I mars satte vi ned en arbeidsgruppe som skulle kartlegge muligheter for arealreduksjon. I mandatet til arbeidsgruppen ba vi om å se på løsninger som innebar at vi konsentrerer aktiviteten vår i noen bygg, som tillater at vi flytter ut av hele eller deler av våre eksisterende bygg. Vi sitter i dag i Thormøhlensgate 53 A (nesten hele; 3740 m2), Thormøhlensgate 53 B (størsteparten; 4161 m2) og Thormøhlensgate 55 Bioblokken (deler; 6952 m2), dvs BIO er i dag jevnt fordelt mellom T53 og T55. Arbeidsgruppen har sett på flere scenario, og har landet på et forslag som ble presentert på allmøtet. Det innebærer at vi flytter ut av Thormøhlens gate 53 A, og konsentrerer aktiviteten vår i Thormøhlensgate 53 B (størsteparten) og Thormøhlensgate 55 Bioblokken. Denne løsningen vil påvirke mer eller mindre alle ansatte og leietakere på instituttet, og vil redusere arealet vårt med 4000 m2 og cirka 25 % av våre husleiekostnader.

Som orientert på allmøtet tirsdag 13.mai, består forslaget som skal utredes i hovedtrekk  av følgende: Konsentrering av BIO til blokk B (T53) + Bioblokk (T55) og avhending av blokk A (T53). I korte trekk betyr det å samle Faggruppene Økologi og Evolusjon, og Fiskeri- og Marinbiologi, i 2. og 3. etasje blokk B (T53). Dette krever ombygging i tråd med fagområdene som flytter inn. Det betyr også utflytting fra 4. og 5. etasje blokk B (T53), men vi ønsker å beholde dispensasjonsmulighet for 5. etasje for fremtidig utvidelsesmulighet. Avhending av blokk A (T53) har stor effekt på reduksjon av kvadratmeter, og er ihht insentiver fra UiB’s strategi for arealreduksjon. Blokk A har mindre teknisk infrastruktur, og er derfor et hensiktsmessig valg for å avhende et helt bygg. Faggruppene Mikrobiologi og Miljøtoksikologi flytter til hhv 5. og 3. etasje i Bioblokk (T55). Administrasjonen flytter fra blokk A (T53) til 5. etasje i Bioblokk (T55), og vi foreslår å etablere et nytt undervisningslaboratorium i 4. eller 5. etasje i Bioblokk (T55). Et nytt sosialt møteområde/kaffeområde for hele BIO er også foreslått!

Det vil kreve en del investeringer for å flytte og etablere ny infrastruktur og nye arbeidsplasser i T53B og T55 Bioblokken. For å kunne vurdere om dette er en realistisk løsning, har vi hatt dialog med Eiendomsavdelingen (EIA) for å avklare om investeringer av denne typen er mulig. EIA er positiv til en slik løsning, og selv om det ikke er tatt noen beslutninger, er de klar for å utrede løsningen i mer detaljer. Dette innebærer tegning og prosjektering av mulige løsninger, og utarbeide et kostnadsestimat for videre beslutninger.

Vi har så langt orientert ledergruppen og verneombudene ved BIO mandag 12. mai, og alle ansatte på BIO i et allmøte tirsdag 13. mai. Videre har vi gitt en orientering i Forhandlingsutvalget (FU) onsdag 14. mai, og skal gi en orientering i Informasjons- og Drøftingsutvalget (IDU) tirsdag 3.juni.

Her på BIO starter neste uke jobben med å utrede forslaget i detalj. Det er i denne prosessen viktig at alle ansatte får bidra i arbeidet. Faggruppene, verneombud, arbeidsgruppen og EIA er de vi ønsker skal sitte sammen å gå gjennom forslaget i detalj over områdene og prosessene som berører den enkelte faggruppe. Vi ser for oss at hver faggruppe gjennomfører slike møter, men at også flere faggrupper koordinerer arbeidet sammen der det er naturlig. Vi har ikke avklart tidshorisont med EIA for utredningen, men vi håper at det kan være ferdig prosjektert før sommerferien.

Arbeidsgruppen skal så ferdigstille sin rapport og foreslå en løsning, og EIA må også ta sine beslutninger. Rapporten skal så ut på høring til alle ved BIO. Deretter skal det tas en endelig beslutning fra instituttet.

Fra mitt ståsted så er det mange hensyn å ta. Jeg er spesielt opptatt av at vi minimerer langsiktige negative konsekvenser for BIOs faglige aktiviteter og utvikling. Jeg ønsker også at vi sikter mot å gjennomføre løsninger som fører til positiv utvikling i den daglige arbeidshverdagen for de ansatte. Samlokalisering for bedre utnyttelse av infrastruktur, instrumentering og laboratorier skal være et viktig fokus! Etableringen av felles sosial møteplass har vært et ønske i lang tid, og her må vi finne gode løsninger som fungerer for hele instituttet. Studentenes studiehverdag er veldig viktig for oss, og vi ønsker å ha løpende kontakt med studentorganisasjonene for å ivareta studentenes behov og ønsker.

Slik forslaget ligger i bordet nå, vil dette redusere BIO sitt areal med 4000 m2 og redusere husleien med nesten 25 prosent i forhold til dagens leie. Dette vil kunne gi et vesentlig bidrag til å redusere vårt budsjettunderskudd. Samtidig er det viktig å holde søkelyset på de hensyn som jeg har beskrevet i forrige avsnitt, slik at vi får en ryddig og skikkelig prosess som gir oss et resultat vi kan leve godt med når det gjelder arbeidsmiljø og våre faglige oppgaver! Jeg oppfordrer alle ved BIO å ta seg en tur rundt på instituttet og gjøre seg bedre kjent med alle våre arealer slik at man er best mulig orientert når det gjelder endringene som blir diskutert i tiden framover.

Dette er en krevende prosess for hele BIO, og vi vil gå i dialog med fakultetsledelsen om insentiver som vil gi oss noe tilbake for å gjennomføre et slikt kostnadssparende kutt. Vi har viktige oppgaver og utfordringer foran oss, og vi må sørge for at vi er i posisjon til å løse både forskning og undervisning på en faglig god og sterk måte.

I går, torsdag 15.mai, fikk Professor Katja Enberg fra BIO tildelt Olav Thon Stiftelsens Pris for fremragende undervisning 2025. Gratulerer så mye, Katja. Vel fortjent!!!! Gratulerer også til professor Monica Jordheim fra Kjemisk Institutt, UiB, som også var en av prisvinnerne.

For første gang, også i går torsdag 15.mai, ble “Student Poster Symposium” avholdt på Realfagsbygget for hele NT fakultetet. Arrangementet er en videreføring av BIO sitt eget “Student Poster Symposium” som vant Ugleprisen 2024. Jeg var en tur opp for å kikke, og det var lett å se at dette var en suksess. Mange flotte postere og et lokale fullt av studenter som diskuterte fag foran posterne. Det kommer egen nyhetssak om dette i neste Bionytt. Gratulere med flott gjennomført arrangement!

Da gjenstår det å ønske alle en god helg og en flott 17.mai!

Ståle