Bioteknologirådet – Biotekpodden: Kveik – ein bevaringsverdig norsk genressurs/Frokostmøte 3. desember i Bergen: Slik genredigerer vi laks

Kveik, ein gjærsopp som truleg har vore brukt til å bryggje øl på Vestlandet i over 1000 år, har fått status som bevaringsverdig genressurs i Noreg. Men kva er eigentleg kveik? Og korleis har molekylærbiolog og genetikar Hans Geir Eiken (Nibio) og historikar Atle Ove Martinussen (Vestnorsk Kulturakademi) arbeidd for å kartleggje genetikken og historia til denne mikroorganismen? Det får du lære meir om i denne episoden av Biotekpodden. Programleiar: Mette Risa
hør episoden

Frokostmøte 3. desember i Bergen: Slik genredigerer vi laks

I Bergen jobber noen av verdens ledende forskere innen genredigering av laks. Men hvordan er det egentlig man går frem når man skal bruke genredigering med Crispr-metoden – på fiskeegg? Hvilke praktiske utfordringer har forskerne møtt på, og hvilke tekniske løsninger har de utviklet på veien? Bioteknologirådet inviterer til frokostmøte om bruk av Crispr og genredigering på laks. Rolf Brudvik Edvardsen, seniorforsker ved forskningsgruppen Reproduksjon og utviklingsbiologi ved Havforskningsinstituttet i Bergen, kommer til Litteraturhuset i Bergen for å fortelle om hvordan de har klart å genredigere laksefisk. Målet er blant annet å lage en oppdrettslaks som er steril, og som dermed ikke lenger i stand til å pare seg med villaks. Tid: kl. 0830-0915 onsdag 3. desember Sted: Litteraturhuset i Bergen, sal Olav H. Hauge og på strømming Møtet er åpent for alle (gratis) og vil bli strømmet. Det tilbys lett servering.   Les mer og påmelding