Hilsen fra instituttet 31.10.2024

Et tema som har opptatt meg lenge, er de utfordrende vilkårene for grunnforskning i Norge. I vår faggruppe, Mikrobiologi, er det meste av arbeidet fokusert på grunnforskning, noe som også gjelder mange andre fag- og forskningsgrupper både ved Bio og på nasjonalt nivå.Tilgangen på midler til denne typen forskning har vært begrenset i mange år, og situasjonen ser ut til å forverres, til tross for at problemet har vært godt kjent og diskutert i flere tiår.

Å spare seg til fant, betyr å spare seg fattig. Ofte er det ikke det lurt for langsiktig økonomi, å kutte kostnader kortsiktig. Norge henger etter både våre nordiske naboer og mange andre europeiske land når det gjelder forskningssatsing – særlig grunnforskning. Dette er problematisk siden nettopp grunnforskning i tillegg til å ha en verdi i seg selv legger fundamentet for nye teknologiske gjennombrudd og innovasjoner.

Våre naboland Sverige, Danmark og Finland har i lang tid pumpet store summer inn i forskning og utvikling. Sverige bruker for eksempel hele 3,4 % av BNP på forskning, mens vi i Norge bare bruker rundt 2 %. Særlig innen biologisk forskning har Sverige markert seg, med banebrytende arbeid innen genetikk og bioteknologi som har gitt dem flere nobelpriser.

Norge har riktignok investert tungt i petroleumsforskning, men vi har hengt etter på andre viktige forskningsfelt. Selv har jeg god kontakt med noen franske forskningsgrupper og der kan de fortelle at Frankrike har bygget opp sterke forskningsmiljøer gjennom institutter som IFREMER og CNRS, med tung satsing på alt fra matematikk til biologi. Norge mangler imidlertid den samme systematiske tilnærmingen til grunnforskning.

Mange andre europeiske land satser også knallhardt på forskning. Land som Tyskland, Nederland og Sveits har skjønt verdien av å støtte både grunnforskning og anvendt forskning. I Norge, derimot, virker forskningspolitikken mer tilfeldig og kortsiktig – vi mangler de store, langsiktige planene.

For at Norge skal kunne takle fremtidens store utfordringer som klimaendringer, helsekriser og digitalisering, må vi øke forskningsbudsjettene betydelig.

Ha en fin helg!

Ruth-Anne