I samarbeid har fem forskere fra flere forskningsinstitusjoner i Bergen lykkes med å tiltrekke seg den største internasjonale konferansen i dyphavsbiologi til Bergen i 2028. Forskere fra Universitetet i Bergen (Institutt for Biovitenskap, Senter for dyphavsforskning og Universitetsmuseet), Havforskningsinstituttet og Norce skal arrangere konferansen sammen, støttet av et lokalt faglig nettverk for dyphav, Bergen Bathysphere.
Deep Sea Biology Symposium arrangeres hvert tredje år, og den 17. utgaven av konferansen finner sted denne uken i Hong Kong. Bergensforskerne la frem forslaget om å organisere den 18. utgaven av konferansen på årsmøtet for Deep Sea Biology Society, hvor medlemmene takket ja til å komme til Bergen neste gang. Presidenten for Deep Sea Biology Society, Michelle Taylor, sa «We are very excited about the plans the local organizing committee has put together for the DSBS in 2028, and look forward to coming to Bergen!»
Konferansen er planlagt samtidig med Bergens One Ocean Week 23-28 april 2028, og kommer til å tiltrekke seg omtrent 400 forskere fra 40 land. Dette vil både være bra for Bergen by, og gi oss muligheten til å vise fram norsk dyphavsforskning og industri til det internasjonale forskningsmiljøet. Samarbeidet med One Ocean Week vil også gi norske myndigheter og næringsliv tilgang til verdensledende internasjonal kompetanse med høy relevans for forvaltningen av dype norske havområder.
Sitater fra komitémedlemmer:
Mari Heggernes Eilertsen, forsker ved Institutt for Biovitenskap og Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen, sier:
Dette blir kjempespennende, det er en stor mulighet for dyphavsbiologi-miljøet i Bergen og Norge til å utvide våre internasjonale nettverk og å vise fram forskningen og fasilitetene våre. Det har vært veldig kjekt å jobbe med dette i fellesskap mellom forskningsinstitusjonene i Bergen, og vi er sikker på at det blir en god dugnadsinnsats framover mot 2028 for å gjennomføre denne konferansen på en bra måte!
Anne Helene S. Tandberg, forsker fra Universitetsmuseet, sier:
Vi gleder oss til å tilby en spesial-laget utstilling på Universitetsmuseet i forbindelse med konferansen. Utstillingen vil gi en unik sjanse for både forskerne fra konferansen, byens befolkning og tilreisende turister å oppleve tilnærminger fra en kombinasjon av kunst og vitenskap for å belyse jordens mørke havdyp. Dette er en formidlingstradisjon vi har hatt siden museet startet, og som vi nå vil fortsette.
Rebecca Ross, forsker og komitemedlem fra Havforskningsinstituttet og medgründer av Bergen Bathysphere:
Vi må si en stor takk til Cedric Beguin fra VisitBergen som har kastet seg rett inn i saken, med gratis hjelp for å ringe rundt for befaringer, dele by-salgsfremmende ressurser, skrive en stor del av bid-teksten, og ordne støtte fra ordføreren og andre. Vi har vært veldig imponert over hjelpen vi har fått og gleder oss til å jobbe videre med ham for å få til å lage denne kongressen.
Heidi Meyer, også fra Havforskingsinstituttet og medgründer av Bergen Bathysphere sier:
Vårt unge lokale faglige nettverk Bergen Bathyshere er et uvurderlig nettverk som samler fagfolk fra dyphavsmiljøet i Bergen og Norge, og jeg er sikker på at det å arrangere det 18. DSBS sammen bare vil styrke vår forbindelse med det internasjonale samfunnet enda mer! Jeg ser frem til denne spennende muligheten og vi gleder oss til å ønske alle velkommen i 2028!