Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) har nylig presentert en revidert versjon av Forskningsetiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologi. Disse retningslinjene ble første gang utgitt i 2007 og dette er andre gangs revisjon.
Retningslinjene revideres jevnlig for å forbli et oppdatert verktøy. Siden den forrige revisjonen har forskningslandskapet endret seg. Åpen forskning, utviklingen innenfor kunstig intelligens og muliggjørende teknologier og nye måter å evaluere forskningen på er eksempler på dette. Retningslinjene er revidert for å gjenspeile disse og andre utviklingstrekk, samt for å sikre oppdatert begrepsbruk.
Retningslinjene har fått en utvidet innledning som forklarer deres formål og status. Det er også lagt til tre appendikser. Forslaget til vitenskapsed er flyttet til appendiks I, appendiks II inneholder en oversikt over ressurser det er henvist til i retningslinjene, mens appendiks III er en oversikt over utvalgt, relevant lovverk.
De forskningsetiske retningslinjene retter seg mot både forskningsutøvere og andre aktører. De skal gi studenter, forskere og forskersamfunnet (inkludert UH-sektoren, instituttsektoren, helseforetak og næringslivet) kunnskap om anerkjente forskningsetiske normer. Retningslinjene er rådgivende og veiledende, og de skal bidra til å fremme god vitenskapelig praksis og utvikle forskningsetisk skjønn og refleksjon. De kan være til hjelp ved vurderinger i enkeltsaker, i planleggingen av et forskningsprosjekt eller ved rapporteringen og publiseringen av funn og resultater. Retningslinjene skal bidra til å forebygge vitenskapelig uredelighet. Et viktig delmål for retningslinjene er at de skal fungere som et nyttig redskap i opplæring av studenter, stipendiater og ansatte.
Alle ansatte på BIO bør sette seg inn i de nye retningslinjene og bidra til å formidle dem til studenter og stipendiater. De som har spørsmål kan gjerne henvende seg til Anders Goksøyr (anders.goksoyr@uib.no), medlem av NENT for UiB.
Merk at Forskningsrådet i løpet av 2025 vil stille tydeligere krav til forskningsetisk egenevaluering i søknader om prosjektstøtte.
Retningslinjene kan lastes ned her.
Anders Goksøyr
for NENT